Sisteme de localizare gps

Atunci cand am aflat ca a aparut sistemul de localizare gps am ramas de-a dreptul uimita. Nu mi-as fi imaginat ca voi apuca o asemenea zi. Credeam ca va mai ramane pentru mult timp doar o speranta sf. Apoi am avut ocazia de a vedea si auzi cu ochii mei cum o masina era ghidata de un sistem gps care scutea soferul de o multime de griji, de la cautarile pe harti si pana la clipele de neatentie cand in loc de stanga sau inainte soferul facea dreapta. Eram cu verisoara mea in masina pe care abia si-o cumparase. Mandra de sistemul ei pgs, m-a invitat la o plimbare de seara, sa vad si sa testez minunatia. Acum, daca gresesc cu ceva povestea sa nu ma certati prea tare, ca sunt batrana si lucrurile astea s-au intamplat cu niste ani in urma. Asa cum au ramas in amintirile mele acele intamplari e posibil sa se fi strecurat si ceva nepotriviri, dar asta e mai putin important. 

Tin minte ca verisoara mea a setat, de cum ne-am urcat in masina, adresa la care trebuia sa mergem. Pe ecran a aparut o harta clara, pe care ar fi putut sa o citeasca pana si un copil, cu intreg traseul ce trebuia strabatut pentru a ajunge pe strada respectiva. Pentru a-mi arata cat este de eficient acest sistem de localizare gps, verisoara mea nu a urmat intocmai traseul indicat de harta. Ce surpriza am avut! Din masina a rasunat o voce necunoscuta, care a atentionat soferul (soferita in cazul nostru) ca a gresit traseul si ca trebuie sa o ia la dreapta la urmatoarea intersectie pentru a reveni pe traseul prestabilit. Verisoara mea, vazand cat de bine ma distrez, a repetat de cateva ori figura, starnindu-mi rasul de fiecare data. Eram exact ca un copil care descopera o jucarie noua, automatizata.

Din cate inteleg, intre timp aceste sisteme au evoluat, devenind tot mai bune si mai utile oamenilor de rand, soferilor, dar si companiilor de transport care vor sa stie in fiecare moment unde le sunt masinile, daca soferii au respectat intocmai traseele stabilite de catre conducere, sa urmareasca timpii de conducere si timpii de stationare, sa stie exact care este consumul real de carburanti si sa observe imediat ce apar probleme de natura tehnica la vehiculele companiei. In plus, aceste noi sisteme de localizare gps stocheaza fiecare noua informatie timp de doi ani pentru a putea fi cu adevarat de folos atunci cand se intocmesc rapoarte, cand este nevoie de verificari, comparatii sau schimbari. Toate aceste informatii se stocheaza si se emit într-un timp record, în funcţie de parametrii doriţi (consumul de combustibil, orele de muncă, distanţa parcursă, viteza sau staţionarea, mesajele transmise sau primite, lucrările de mentenanţă, etc.). Toate aceste rapoarte pot fi efectuate pe un singur vehicul sau mai multe şi exportate în formate diverse: Excel, CAS, TXT ş.a.m.d.

In plus, aceste sisteme de localizare gps au alarme care pot fi presetate in functie de nevoile fiecaruia: „depăşirea limitei de viteză, intrarea sau ieşirea dintr-o zonă de interes, lipsa comunicaţiei cu vehiculul sau mişcarea prea lentă a maşinii într-un interval de timp definit, scăderea bruscă a vitezei, scăderea bruscă a nivelului de combustibil sau a tensiunii de alimentare, oprirea instalaţiei de răcire sau variaţiile majore de temperatură în cazul vehiculelor dotate cu echipamente frigorifice.”

Posted on Iunie 30, 2015, in Informatii. Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. Pe mare, GPS-ul a apărut cu muuulte secole înaintea celui terestru. Îi spune sextant.
    Și ca o paranteză ce s-ar vrea un intermezzo de destindere a atmosferei, am un amic care, chiar dacă cunoaște la perfecție drumul pe care-l are de parcurs la un moment dat, tot pornește GPS-ul. L-am întrebat de ce o face și mi-a spus : „ca să nu mă plictisesc. Că mă cert cu fata aia care vorbește din el. Când ea spune „Pe următoarea stradă virați la dreapta” eu îi dau diferite replici gen „Doar dacă vreau eu. Că nu mă poți forța să fac ceva ce nu am chef să fac. Ai înțeles donșoară ?” ”

    • Am citit cateva carti despre marinari si vapoare, am intalnit cuvantul sextant, am inteles ca masoara ceva, insa niciodata nu am avut curiozitatea de a vedea cum arata. Poate l-am vazut prin filme, dar la ora asta chiar nu reusesc sa imi amintesc forma lui. :)))
      Ha, ha, simpatic amicul tau. Eu din acest motiv mi-am luat pisici. Cand raman singura acasa si ma enerveaza ceva, ma plang la ele: da, Pufi, ai vazut? Intelegi, Miti, intelegi? :))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: